Hogyan válasszunk koszorút?

Milyen koszorút válasszunk? A típusok…

A megemlékezésre küldendő virágok kiválasztását elsősorban két tényező befolyásolja, a temetés módja és a rokonsági fok. A temetések nagy többsége ravatalozóban kezdődik, ide érkeznek a gyászolók és itt kerülnek elhelyezésre a megemlékezésre készített virág kompozíciók. Ezek többfélék lehetnek.

Koszorúk

Többféle formában, méretben elérhető, a leggyakoribb temetésre rendelt virág kompozíció. Fekvő változatai távolabbi rokonok, barátok részére már 16-20 szál virágtól elérhetőek. A család, közeli hozzátartozók számára javasolt álló verziók legalább 40 szál, gyakran 80-100 szál virággal díszítendők. A modernebb, elegánsabb vagy esetleg fiatalosabb megjelenésre vágyóknak a görögkoszorúk típusát ajánljuk.
A koszorúkra szalagot kötünk, amelyre a búcsúzók neve, illetve egy üzenet, idézet kerül. A leggyakoribb szalag színek: fehér, fekete, sötétzöld, sötétlila, bordó, krém.

Sírcsokrok

A távolabbi hozzátartozók, ismerősök sírcsokorral is kifejezhetik részvétüket a családnak.
A sírcsokor váz nélkül, örökzöld (főként fenyő) alapra készül – kötött, vagy tűzött technikával. Hosszúkás, nyújtott alakú, lapos forma, mérete minden koszorú verziónál kisebb. Átlagosan 7-10-13 szál virág szükséges a díszítéséhez.

Részvét csokrok

Nem tartozik közvetlenül a temetési készítmények körébe, de célszerű megemlíteni. Ha személyesen nem tudjuk kifejezni részvétünket a családnak a temetésen való részvétellel, a gyászolóknak küldhetünk részvét csokrot is.  Ezzel fejezzük ki, hogy osztozunk fájdalmában és együtt érzünk vele. Amerikában és Nyugat-Európában elterjedt szokás szerint ezeket a kézben kötött virágcsokrokat a temetés napján, vagy azt követően küldik ki a családtagoknak – nagyon kedves gesztusként. A részvét csokor küldése semmikép nem helyettesíti a temetési alkalomra szánt virágokat, így ne feledkezzen el a koszorú választásról sem.

 Ravatalozó díszítése, urnadíszek, koporsódíszek

A koporsó, vagy az urna egyaránt díszíthető virággal.
A koporsóra annak méretéhez illeszkedő, a tetejére rögzíthető díszt javaslunk. Az általában tűzött technikával készülő koporsódísz minden esetben élővirágból készül, mérete az igényeknek megfelelően alakítandó ki, követi a koporsó alakját.
Az urnadísz az urna köré, mögé kerül, vagy fordított megoldásként az urnát is helyezhetjük a virágdíszbe. Szabadon választhatunk számos formai kialakítás közül, lehet vékony virágfüzér, girland, virágkoszorú, tetejéről leomló díszt, az urna formájához illeszkedő tűzött megoldások…

Maga a ravatalozó is díszíthető virággal. Itt a pontos helyszín ismeretében egyedi egyeztetés szükséges a lehetséges megoldásokról.

 

Milyen legyen a koszorú? Színek, formák, virágok…

A temetési, kegyeleti díszek esetén ugyanúgy szerepe van a virág szimbolikának, mint minden egyéb alkalmi virág „felhasználásnál”.

Színek

Fehér a tisztaság, ártatlanság színe, így gyermekeknek, fiatalon elhunyt lányoknak, fiúknak, vagy a semlegessége miatt távolabbi hozzátartozónak adható.
Piros, vörös a szeretet, szerelem jelképe, ezért közeli hozzátartozóknak (férj, feleség, szülő, barát) válasszuk.
Rózsaszín a fiatal nő, a lila szín az idősebb nő színe. Kék színű virágot férfinak használhatunk a kegyeleti díszekben.
Az elhunyt kedvenc színének figyelembevételével is készíttethetünk koszorút, sírcsokrot. A sokszínű, tarka virág az élet diadalát jelképezi a halál felett, ezért ne féljünk az egyedi választásoktól sem.

 Formák

Vannak speciális jelentéssel bíró formák, amelyek kialakíthatóak a temetési díszekben is:

  • kerek: koszorú standard alakja, az örökkévalóság jelképe, folyamatos visszatérő vonala az örök életre utal,
  • párna: csendes nyugalom,
  • szív: halál után is fennmaradó örök szerelem, soha nem múló szeretet,
  • kereszt: legismertebb keresztény, valamint halál szimbólum, illetve Krisztus halálának és feltámadásának jelképe is.