Májuskosár, mi az?

A májuskosarak megjelenése a lányos házak ablakában régi hagyománynak számít május elsején.

Mi az a májuskosár?Májuskosarat a fiúk küldenek szerelmüknek május elsején, átadása a komolyabb kapcsolat jele. A virágos kosarat ki kell tenni az ablakba, hogy hirdesse, az itt lakó lánynak udvarlója van. Mint a virágok általában, a kosarak színe is beszél, a kapcsolat státuszára utal. Ma már a színek szimbolikáját nem veszik annyira komolyan, kivéve egyet, a fehér szín a gyűrűs menyasszonyoké.

 

Jobbat úgysem írhatunk, mint Háger Józsi a Virágkötők Egyesületétől, így itt vannak az ő mondatai, olvassátok:

A SZERELEM VIRÁGKOSARA, A MÁJUSKOSÁR

Van nekünk egy saját néphagyományokra épülő szép szerelemüzenetünk: a nagykapu lopkodással és nyárfaszomorítással egybekötött májuskosár küldés. Ebben a szép néphagyománykörben minden benne van, amit egy szerelmes ifjú üzenhet szerelmének. Benne van a vagányság, bátorság: „Igen, érted a csillagokat is lehozom, de ha azt nem is, a nagykaput biztosan ellopom!” És benne van az érzelmes mély szerelmes üzenet: „Virágot küldök, mert szeretlek!”

A – remélhetőleg szintén – szerelmes leány a májuskosarat az ablakba teszi, aminek az az üzenete, hogy a házban lakó lánynak komoly udvarlója van (és onnantól mással nem Facebook-ol). Milyen kell, hogy legyen a május kosár – mindenféleképpen: kosár. Olyan kompozíció, amely kosárban készül. Lehet tűzött dísz (vizes tűzőhabba vágott virágokból) vagy cserepes növényekből készült kompozíció. A cserepesekből készült sokkal gyakoribb. Felhasználható benne cserepes zöld növény is, de virágzónak mindig kell benne lenni, ami általában hortenzia, azálea, begónia, mostanában egyre gyakrabban orchidea is.
Mekkora legyen a kosár? Ahogy Puskás Öcsi megmondta: „Kispénzt kisfoci, nagypénz, nagyfoci”. Kis szerelem kis kosár, nagy szerelem nagy kosár. Ami így azért nem igaz, de azért egy induló kapcsolatnál, nem kell ajtóstól a házba rontani, nem kell rögtön egy teherautónyi kosarat vinni, elég lehet akár egy cserepes virág szépen bedíszítve.
Milyen a kosár színe? Lehet bármilyen, leggyakoribb a rózsaszín (olyan jó Barbie babás), kivéve az utolsót, mert akkor a kosár fehér, jelképezve, hogy elkelt a leányzó.
Úgyhogy én azt mondom, ápoljuk a néphagyományt: „Igyunk pálinkát és küldjünk májuskosarat!”
Lányos apukák! Nagykaput lehegeszteni, kutyákat elengedni!
Fiús anyukák! Májuskosarat rendelni!
Fiúk, lányok szerelmesnek lenni!
Jöhet a szép, tavasz illatú szerelemes MÁJUS!