Február hónap virága: Amarillisz

Amarillisz

Egyik téli kedvencünk az amarillisz (Hippeastrum). Cserepes és vágott formában egyaránt elérhető. Keressétek bátran nálunk, remek választás a színpompás virágaival ezekben a szürke hónapokban. Egy kis gondos odafigyeléssel a következő szezonban is ismételt virágzásra serkenthető.

Kedvelt szobai dísznövény, ami novembertől februárig hozza nagyon látványos, nagy méretű tölcsér alakú virágait. 60-70 cm-es üreges vastag száron szerencsés esetben akár 4-6 dárda alakú bimbó is megjelenhet, amelyek kibomolva igazán szemkápráztatóak, és általában 10-12 napig nyílnak. A növény hagymái akár 8-10 évig is élnek, és évenként rendszeresen virágoznak – megfelelő gondos kezelés esetén.

Dél- és Közép-Amerikából származik, ebből ered a fagyérzékenysége. Holland termesztők kezdték a XVIII. század elején nemesíteni az Argentínából és Mexikóból importált hagymákból. A jelenleg kapható számos hibridjének hagymái ma is jobbára onnan vagy Dél-Afrikából a kertészetekbe.
A cserepes növények mellett vágott virágként is felhasználjuk.
Figyelem! Az amarillisz mérgező anyagokat is tartalmaz!

amarillisz7

Gondozása

Ha magunk akarunk megpróbálkozni a növény hajtatásával, fontos, hogy minél nagyobb és súlyosabb, fejlett gyökérzetű hagymákat válasszunk. A hagyma terjedelméhez mérten dupla méretű cserépbe, tápanyag-dús tőzeges földbe ültessük, úgy, hogy a hagyma felső része kilátszódjon a cserépből. Öntözést követően a cserepet tegyük sötét meleg helyre, amíg a növény élettevékenysége megindul.

amarilisA bimbóképződéshez kb. 2-3 hónapra van szükség, s öntözni csak akkor kell már intenzíven, ha a virágszár elérte a 15-20 cm-t. Ekkor a növényt világos, de nem túl meleg helyre kell vinni, ahol lassan, de biztosan kifakadnak a bimbói, s ekkor már teljes pompájukat mutatják meg a virágok. A tartósabb virágzás érdekében ebben az életszakaszban hűvösebb helyiséget igényel. Elvirágzás után a májusi fagyok elmúltával tehetjük ki a kertbe, vagy az erkélyre félárnyékos helyre, ahol mérsékeltebben ugyan, de folyamatosan öntözni és tápoldatozni kell. Szeptember elejétől a levelek visszahúzódásáig már csak nagyon kevés vizet igényel. Ha ősszel felszedtük a hagymákat, utána tartsuk őket száraz, szellős, sötét helyen. Legalább 6 hét nyugalmi időre van szükségük az újravirágzás előtt, csak ezután ültethetjük őket ismételten cserépbe.